Add new comment

Mikrofilmiltä ei oikein kannata enää nykyään hakea ohjelmatietoja, koska useitakin päivittäiset ohjelmatiedot julkaisseita sanoma- ja aikakauslehtiä löytyy Kansalliskirjaston digitaaliseen muotoon saattamina koko siltä ajalta kuin Suomessa on ollut TV-lähetyksiä. Joensuussa lehtiä ja niiden erinomaista hakutoimintoa voi käyttää menemällä Joensuun kaupunginkirjastosta muutaman sata metriä luoteeseen, Itä-Suomen yliopiston kirjastoon.

Kysymyksessä mainittiin tuntomerkkeinä Paul Bocuse sekä petits pois à la française eli vihreät herneet ranskalaiseen tapaan. Lehdistä hakemalla selviää, että Suomessa on Kolmoskanavalla nähty vuonna 1989 Paul Bocusen 13-osainen sarja "Bocuse à la Carte", jonka "jokaisessa jaksossa mestari seisoo lieden ääressä ja valmistaa ateriakokonaisuuden malliksi kotikokeille" (Uusi Suomi 16.3.1989). Tämän sarjan päätösosassa, joka esitettiin 2.11.1989, Bocuse valmisti ohjelmatietojen mukaan "vihreät herneet ranskalaiseen tapaan, ankeriasta punaviinikastikkeessa sekä marenkipallot vaniljakastikkeessa".

Sarja oli ilmeisesti tehty alun perin videokasetteina myytäväksi ja ilmestynyt tuon US:n arvostelun mukaan tässä muodossa Suomessakin jo aiemmin (se vaikuttaa olevan alun perin vuodelta 1986). Myös sarjan oheistuotteeksi tehty keittokirja suomennettiin vuonna 1989 ja löytyy muutamasta kirjastosta: https://www.finna.fi/Record/vaari.1003155

Syksyllä 1987 Kolmoskanavalla on esitetty toinen 13-osainen sarja, jonka nimi on ollut tällä kertaa vastauksessa muisteltu "Ranskalainen keittiö". Mutta tämä ei ollut vastauksessa mainittu Raymond Oliverin sarja vaan tuolloin aivan tuore yhdysvaltalaisen PBS-televisioverkon sarja, alkuperäiseltä nimeltään "Dining in France". Siinäkin Paul Bocuse vaikuttaa kyllä olleen jonkinlaisessa roolissa mukana. Muita nimellä "Ranskalainen keittiö" esitettyjä sarjoja ei löydy 1970–80-luvun ohjelmatiedoista.

Basic HTML without CKEditor

  • Allowed HTML tags: <i> <b> <s>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.