Tuttavani sulatti jäisiä marjoja mikrossa täydellä teholla. Marjoista alkoi lähteä pieniä kipinöitä ja keittiöön tuli palaneen hajua. Ongelma ei lähtenyt uuden…

Posted

Tuttavani sulatti jäisiä marjoja mikrossa täydellä teholla. Marjoista alkoi lähteä pieniä kipinöitä ja keittiöön tuli palaneen hajua. Ongelma ei lähtenyt uuden mikron ostollakaan. Mikä ilmiö saattaisi olla kyseessä?

Answer

Answered
Last updated

Tavallinen syy mikroaaltouunissa kipinöintiin on se, että sulatusastiana on käytetty metalliastiaa. Myös uunin likaisuus tai kierrätyspaperista valmistetut tuotteet (voivat sisältää epäpuhtauksia) aiheuttavat kipinöintiä.

Jäisten marjojen tai kasvispalojen kipinöintiin antaa Helsingin Energian asiakaslehti Helen (nro 4, 2005) myös tällaisen syyn:

"Jäiset palat ja ilma aiheuttavat yhdessä
uunin mikroaaltokenttään ns. kentäntihentymiä,
jotka ilmenevät kipinöintinä. Ilmiöstä ei ole mitään
haittaa. Kun jäiset kasvikset pannaan astiaan ja
pohjalle tilkka vettä, ei kipinöintiä esiinny."
http://www.helen.fi/palvelut/helen/0504Helen.pdf

65 votes
Was this answer helpful?
Keywords
 
Do you want to leave a new question? Post your question here.

Kommentit

Samanlaista kipinöintiä ja palaneen hajua sekä makua olen saanut aikaiseksi mustaviinimarjoilla. Muut marjat eivät ole reagoineet samalla tavalla.

Minullekin käy tällä tavoin usein nimenomaan kun sulatan mustaherukoita, yleensä puolella teholla. Kipinöitä ei näy, mutta tulee palaneen hajua.

Add new comment

Basic HTML without CKEditor

  • Allowed HTML tags: <i> <b> <s>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.