Ennen käytettiin kahvinkorvikkeena Suomen luonnosta saatavaa sikuria?Onko sillä ollut samalla tavalla piristäviä ominaisuuksia niinkuin kahvilla.

Posted

Ennen käytettiin kahvinkorvikkeena Suomen luonnosta saatavaa sikuria?Onko sillä ollut samalla tavalla piristäviä ominaisuuksia niinkuin kahvilla.

Answer

Answered
Last updated

Hei,

kahvin piristävä vaikutus perustuu suurelta osin kahvin sisältämään kofeiiniin. Sitä ei sikurissa ole. Sikuri sisältää jonkin verran K- ja C-vitamiinia. Ainakin C-vitamiinilla on piristävä vaikutus. 

Sikuria on perinteisesti käytetty Suomessa pitkään rohdos- ja lääkekasvina ja sillä uskotaan olevan monenlaisia terveyshyötyjä. Sikuriini sisältää mm. inuliinia, jota käytetään teollisuudessa makeutusaineena. Inuliinin liiallinen käyttö voi aiheuttaa vatsaongelmia.

 

Lähteet:

Puutarha.net : sikuri
https://puutarha.net/kasvikortisto/kasvikortit/sikuri/

Kysy kirjastonhoitajalta : Mikä Suomen luonnossa sisältää kofeiinia:
https://www.kirjastot.fi/kysy/mika-suomen-luonnossa-sisaltaa-kofeiinia?language_content_entity=fi

Kysy kirjastonhoitajalta : Kuinka sikurinjuurta tulisi käsitellä. 
https://www.kirjastot.fi/kysy/kuinka-juurisikuria-tulisi-kasitella-jos?language_content_entity=fi

Tämä yleinen 'lisäaine' voi olla mahakipujen ja piereskelyn takana

Tämä yleinen 'lisäaine' voi olla mahakipujen ja piereskelyn takana | Terve.fi

0 votes
Was this answer helpful?
Keywords
 
Do you want to leave a new question? Post your question here.

Add new comment

Basic HTML without CKEditor

  • Allowed HTML tags: <i> <b> <s>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.