Onko tärkkelys muka pelkkää glukoosia?Tietosanakirjan mukaan.Mistä on kysymys.

Posted

Onko tärkkelys muka pelkkää glukoosia?Tietosanakirjan mukaan.Mistä on kysymys.

Answer

Answered
Last updated

Kasvit valmistavat tärkkelystä glukoosista yhteyttämällä. Molekyylitasolla tapahtuu polykondensaatioreaktio. Glukoosi on monosakkaridi. Yksittäiset glukoosiyksiköt liittyvät toisiinsa hydroksyyliryhmiensä kautta polysakkarideiksi. Tärkkelys on tuhansien glukoosiyksiköiden muodostama ketju. Ketju muodostaa kierteisiä ja elastisia rakenteita, koska hydroksyyliryhmät ovat suuntautuneet alaspäin.

Rakenteensa ansiosta tärkkelys ei liukene kylmään veteen, toisin kuin glukoosi. Tärkkelyksessä glukoosiyksiköiden sisältämä energia voidaan varastoida pienempään tilaan. Kasvit valmistavatkin tärkkelystä vararavinnoksi.

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/T%C3%A4rkkelys

https://peda.net/sievi/sievin-lukio/oppiaineet2/kemia/kemia2/tkapp/luku…

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/9398/Lehto.Risto.pdf;jses…

1 votes
Was this answer helpful?
 
Do you want to leave a new question? Post your question here.

Add new comment

Basic HTML without CKEditor

  • Allowed HTML tags: <i> <b> <s>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.