Title
Koska Yleisradio lanseerasi "kuntavaali"-sanan? Muistan, että erään Yleisradion kunnallisvaalivalvojaisten yhteydessä kaikki -- tai lähes kaikki --…

Posted

Koska Yleisradio lanseerasi "kuntavaali"-sanan?

Muistan, että erään Yleisradion kunnallisvaalivalvojaisten yhteydessä kaikki -- tai lähes kaikki -- toimittajat puhuivat kuntavaaleista, ja eräs toimittaja jopa korjasi "kunnallis.. siis kuntavaalit". Ilmeisesti toimittajia oli etukäteen velvoitettu puhumaan kuntavaaleista.

Kuka Yleisradiossa (poliittisessa toimituksessa?) oli tehnyt päätöksen kunnallisvaalien muuttamisesta kuntavaaleiksi?

Silloin, ja ainakin vielä kerran sen jälkeenkin kunnallisvaalit olivat kuitenkin lain mukaan kunnallisvaalit. Kuka teki lakialoitteen, jolla kunnallisvaalit muutettiin Yleisradion lanseeraamaksi kuntavaaliksi?

Answer

Answered

Kotimaisten kielten keskuksen Kotuksen sivujen mukaan https://www.kotus.fi/nyt/kolumnit_artikkelit_ja_esitelmat/kuukauden_kielijuttu_%282003_2011%29/kuntavaalit_kunnallisvaalit "Kunnallisvaaleista käytetään nykyään myös hieman lyhyempää nimitystä kuntavaalit, ja nykyisen kuntia koskevan lain nimi on kuntalaki. Uusi laki tuli voimaan vuonna 1995."

Kunnallisvaalit järjestettiin lokakuussa 2000. Uutisointi muodossa "kuntavaali" näkyy selvästi lehdistön kirjoituksissa, sillä Kansallisten kulttuuriaineistojen digitaaliset arkistot -kokoelmasta tehdyn haun mukaan aineistoa alkaa löytyä syksyltä 2000 lähtien.

Sitä miten Yle on lähtenyt käyttämään kyseistä termiä, on vaikea sanoa. Asiaan on hyvin voinut vaikuttaa tuo Kuntalain muutos ja sitä myötä Kotuksen suositus. Mutta jos asiasta haluaa tietää tarkemmin, asiaa tulee kysyä suoraan Yleltä.

2 votes
Was this answer helpful?
 
Do you want to leave a new question? Post your question here.

Kommentit

Yleisradion tehtävä on välittää tietoa yleiskielisesti meille maallikoille. Lakitekstin sanamuotojen siteeraaminen sellaisenaan kuuluu juridiikan ammattilaisille.

Radio- ja televisiotoimittajat tuntuvat seuraavan tiiviisti pääkaupungissa ilmestyvää suurta päivälehteä, jolla tiettävästi on suomen kielen huoltoon perehtyneitä toimittajia. Lehdessä näkyy kuntavaali-sana olleen syksystä 2000 alkaen yleisempi kuin kunnallisvaali-ilmaus.

Jo hyvän aikaa ennen vuosisadanvaihdetta meillä oli "eduskuntavaalit" ja "seurakuntavaalit", ei eduskunnallisvaalit ja seurakunnallisvaalit Hyvä mallisanoja.

Itseänikin on nimityksen muutos ihmetyttänyt, joten kiitos ajallisen yhteyden selvittämisestä.

Kunta löytyy sukukielistäkin, joten ei ole ihme, että sitä käytetään yhdyssanoissa niin paljon. Kielitoimiston artikkeli valitettavasti jättää auki sen, miksi kunnallis-alku on nyt hylätty.

Paremman selityksen puutteessa veikkaan, että kyse on siitä, että kunta ei enää edusta meille yhteiskunnallisuutta. Kun ensimmäiset kunnallisvaalit järjestettiin pian itsenäistymisen jälkeen, kunta antoi kasvot yhteiskuntaan osallistumiselle ja monenlaiselle yhteiskunnalliselle vaikuttamiselle. Kunnallisuus oli yhteiskunnallisuuden ydintä. Nimityksen muutos kertoo kuntalaitoksen arvonalennuksesta.

Add new comment

Basic HTML without CKEditor

  • Allowed HTML tags: <i> <b> <s>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.