Tietoa palvelusta

Kysy kirjastonhoitajalta! Kysy kirjastonhoitajalta etsii lempisatukirjaasi, tietoa aiheesta, lukusuosituksia, lapsuutesi lempilorua. Vastaamme kysymykseesi kolmessa työpäivässä. Kysy kirjastonhoitajalta on Suomen kirjastojen yhteinen tietopalvelu, mukana vastaamassa on yli 90 kirjastoa. Lähetä kysymyksesi lomakkeella meille, saat vastauksen sähköpostiosoitteeseesi.

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa on vastattu kysymyksiin yli kaksikymmentä vuotta. Voit tutkailla myös, mitä muut ovat kysyneet vuosien saatossa. Julkaistuja vastauksia löytyy yli 40 000, aiheesta jos toisestakin. Voit selailla uusia, luetuimpia sekä kommentoituja vastauksia. Kuvailemme kysymysten ja vastausten aiheet asiasanoin, joita voit selata sanalistasta. Kysymyksiä voi hakea sanahaulla. Opastusta ja lisätietoa hausta.

Tutustu palveluumme. Saat siitä hyödyn ja hyvän tiedon lisäksi miellyttävää ajanvietettä ja käyttöaineistoa vaikkapa kotitietokilpailuun!​

Kysyminen ja vastaus

Kysy kirjastonhoitajalta on suomalaisten kirjastojen yhteinen palvelu. Mukana on kaupungin- ja kunnankirjastoja, erikoiskirjastoja ja tietopalveluryhmiä. Lista vastaajista löytyy sivulta Vastaajakirjastot.

Vastaajakuntamme on rajallinen. Paikoitellen kysymyksiä  saattaa tulla niin suuri määrä päivässä, ettemme enää pysty vastaamaan kaikkiin.

Toimitamme vastauksen antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Tarkistathan, että osoite on oikein kirjoitettu ja että sähköpostilaatikkosi ei ole täynnä. Tarkista myös roskapostilaatikkosi, vastauksesi on voinut jäädä suodattimeen.

Sähköpostiosoitettasi käytetään vain vastauksen lähettämiseen.

Kotikuntaasi kysytään siksi, että voimme ohjata kysymyksen lähimpään kirjastoosi vastattavaksi.

Jos haluat ohjata kysymyksesi erikoiskirjastolle tai erikoisvastaajaryhmälle, valitse aihe. Erikoisvastaajaryhmät luetellaan sivulla Vastaajakirjastot.

Kirjastojen tietopalvelun ydintehtävä on löytää sopivia tiedonlähteitä tiedonhakijalle. Vastaamme vain tietopalvelukysymyksiin kirjaston käytössä olevien lähteiden avulla ja kirjastoammattilaisen osaamisella. Antamamme vastaus on tietopalvelun ammattilaisen kirjastotyön puitteissa tekemä yhteenveto niistä tiedonlähteistä, jotka ovat hänen saavutettavissaan. Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun tehtävä ei ole kirjoittaa ja julkaista pohdintoja, syventäviä tutkimuksia erikoisaiheista tai tehdä koulutehtäviä, vaan opastaa kysyjää sellaisten lähteiden äärelle, joiden avulla hän pystyy tutkimaan asioita itse. 

Ammattitaitomme ei riitä käännösten tekemiseen eikä lainopillisten tai lääketieteellisten ohjeiden tai tulkintojen antamiseen. Emme myöskään pysty arvioimaan kolikkoja, postimerkkejä, mitaleja tai tauluja emmekä välttämättä tunnistamaan taiteilijaa. Näissäkin kysymyksissä tarjoamme lähteitä ja palveluja, joiden puoleen kysyjän kannattaa itse kääntyä.

Emme välitä henkilöiden yhteystietoja emmekä muitakaan sellaisia tietoja, joita ei ole julkaistu jossain avoimesti saatavissa olevassa lähteessä. Tekijänoikeussyistä emme voi julkaista vastauksissamme kokonaisia runoja tai laulun sanoja. Myöskään lukijat eivät voi julkaista näitä kommentti-kohdassa. Emme pysty käyttämään maksullisia palveluja lähteinämme.

Käytät saamaasi vastausta omalla vastuullasi.

Kysymykset käsitellään luottamuksellisesti. Yhteystietojasi käytetään vain vastaamiseen. Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.

Arkisto käytössäsi

Kysymykset ja vastaukset pääsääntöisesti julkaistaan Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa. Älä kirjoita henkilötietojasi Kysymys-kenttään, kentän sisältö näkyy julkisessa arkistossa sellaisenaan. Jos haluat antaa tietoja, jotka ovat henkilökohtaisia, kirjoita ne Lisätietoja-kenttään, sen sisältöä ei julkaista.

Jokainen vastaaja päättää itse, julkaiseeko kysymyksen ja vastauksensa. Ohjeenamme on julkaista tietopalveluvastaukset, joista on hyötyä muille tiedonhakijoille. Emme julkaise mielipidekirjoituksia.

Vastauksen alapuolella on kommentti-kenttä, johon lukijat voivat kommentoida vastauksen tiedonlähteitä ja vinkata meille lisätietoja. Kommenttikenttään ei kannata kirjoittaa lisäkysymyksiä, koska kirjaston vastaajat eivät päivystä siellä. Tässäkään kentässä ei julkaista asiaan kuulumattomia, tekijänoikeuksien tai yksityisyydensuojan suojaamia tai hyvän julkaisemistavan vastaisia viestejä.

Vastauksia on Kysy kirjastonhoitajalta -palveluun karttunut jo vuodesta 1999. Voit selailla vastauksia tai hakea niitä haulla. Myös asiasanalista on käytössäsi. Mikäli vanhemmissa vastauksissa on korjattavaa tai huomautettavaa, voit lähettää palautetta toimitukseen osoitteella toimitus@kirjastot.fi tai kommentoimalla. Otamme vastaan muutakin palautetta mielellämme.

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun tekniikkaa ja toimintaa ylläpitää Kirjastot.fi. Kirjastot.fi on myös vastuussa palvelun toimituspolitiikasta.

Miten käytän - lisätietoa vastausten hausta

Kirjastot

Kysy kirjastonhoitajalta -palveluun otetaan mukaan uusia vastaajakirjastoja. Ota yhteys toimitukseen, jos haluat osallistua vastaamiseen.

Kirjastot.fi-toimitus
Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun vastaava suunnittelija
Nina Granlund
toimitus@kirjastot.fi