Title
Miksi YLE aloitti joulupäivän tv-uusitlähetykset 1990?

Posted

Miksi YLE aloitti joulupäivän tv-uusitlähetykset 1990?

Answer

Answered

1990 oli suurten muutosten vuosi Ylen tv-uutistarjonnasssa. Yhtiön vuosikertomuksen mukaan 15.1.1990 toteutettiin "suurin uutiskaavion uudistus sitten 1960-luvun". Ensimmäinen suuri muutos oli uutisten rinnakkaislähettämisen lopettaminen eli Ylen pääuutislähetyksen jääminen vain TV1:ssä lähetettäväksi – vuodesta 1965 tähän saakka pääuutislähetys oli tullut Suomessa molemmilta televisiokanavilta samaan aikaan. Uudistuksen myötä uutistarjonnan määrää lisättiin uusilla lähetyksillä ja lähetysaikamuutoksin tehtiin siitä aikaisempaa kattavampaa. Syksyllä 1988 alkaneet arki-iltojen myöhäislähetykset muutettiin jokapäiväisiksi.

Mullistuksen taustalla oli valmistautuminen muutaman vuoden päässä häämöttävään kanavakilpailuun. Yle ja MTV olivat kesällä 1989 sopineet kaiken mainosrahoitteisen ohjelman siirtämisestä vielä rakenteilla olleeseen kolmanteen tv-verkkoon. Tämä muutos oli sovittu tehtäväksi vuoden 1993 alkuun mennessä, ja se tarkoitti MTV:n saavan tuolloin pitkään tavoittelemansa oman kanavan. Ylen tavoitteena oli saavuttaa kahdella kanavallaan yli 50 prosentin katsojaosuus. Arvovalta- ja imagoseikkojen lisäksi kilpailuasetelmaan liittyi huoli lupamaksuista. Ylessä arveltiin katseluajoissa saavutetun 50 prosentin osuuden pitävän kansalaiset edelleen tv-luvan maksajina.

Katselutavoitteisiin tähdättiin profiloimalla liian samankaltaisina pidetyt TV1 ja TV2 toisistaan eroaviksi kanaviksi, jotka tarjoaisivat katselijoilleen keskeisinä ohjelma-aikoina vaihtoehtoiset ohjemistot. Profiilit ja ohjelmisto suunniteltiin siten, että ensin vetovoimaisin suuren yleisön ohjelmisto oli TV1:ssä kello 21 asti ja sen jälkeen TV2:ssa. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että tv-yleisön pääkanavaksi tarkoitetun ja kaikkia ohjelmatyyppejä tarjoavan TV1:n tuli keskittää kotimainen omatuotantoinen ohjelmisto keski-iltaan klo 18–21 väliseen aikaan. Lisäksi TV1 julistettiin uutistarjonnan pääkanavaksi.

Lähde: 
Ville Pernaa, Uutisista, hyvää iltaa : Ylen tv-uutiset ja yhteiskunta 1959–2009

1 votes
Was this answer helpful?
Keywords
 
Do you want to leave a new question? Post your question here.

Kommentit

Joulunpyhinä 1989 tarvittiin useita ylimääräisiä uutislähetyksiä Romanian mullistusten vuoksi.

Kyllä!
Tuo se oli!

Eli siis Ceaușescun vallan päättyminen!

Ei siis tällä kertaa vastausta löytynyt copy-pastesta alan historiikista.

Mulla pitäs jossain olla vhs-nauhalla vielä Ceaușescun mestaus, joka näytettiin tv-uutisissa ja jälkikäteen tuota pidettiin virheenä ja syynä sitä, että esihenkilöstö oli lomailemassa ja julkaisupäätöstä tekevää päätoimittajaa ei käytännössä ollut.

24.-25.12.1989 Ylen tv-ohjelmiin jouluaattona ja -päivänä ei ollut suunniteltu yhtään uutislähetystä.
24.12.1990 jouluaatto: 18.00 ruotsiksi, 18.30 suomeksi, molemmat 10 minuuttia
25.12.1990 joulupäivä: 18.00 ruotsiksi, 20.30 suomeksi, molemmat 10 minuuttia

Lähde: HS aikakone, tv-ohjelmatiedot

Ceaușescu-joulun jälkeen Yleisradio lisäsi uutislähetyksiä 25.12. myös radion puolella.
Suomenkielisillä valtakunnallisilla radiokanavilla uutiset oli aikataulutettu:
25.12.1988 ja 25.12.1989 "Päivän peili" 17.30 ja STT:n uutiset 19.00.
25.12.1990 Ylen omia uutislähetyksiä kuudesti (klo 10 - 24) ja STT:n uutisia neljästi päivässä, yhteensä 10:t uutiset.

Vietin joulua 1989 maalla televisiottomassa talossa. Muistikuva on, että radiosta kuultiin päivän mittaan ylimääräisiäkin uutisia ja mainintoja lisätyistä televisiouutisista, tärkeimpänä tai ainoana aiheena Romanian tapahtumat. Seuraavina viikkoina mediassa käytiin keskustelua siitä, että koko maailma tai edes Eurooppa ei hiljenny Suomen tavoin joulunviettoon ja tietojen välittäminen maailman tapahtumista on tarpeen joka päivä.

Add new comment

Basic HTML without CKEditor

  • Allowed HTML tags: <i> <b> <s>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.