Finnish Library Buildings

Turku City Library, Main Library

The new main library in Turku is a centre for knowledge, experiences and learning. It is a common living room for everybody; the library offers room for all to enjoy, get acquainted with other users and spend time in the library. There are meeting rooms, reading seats and wireless net overall in the library.

The library is open seven days a week and the use of the library is free of charge. The library serves around 4000 visitors a day.

As an emporium of information the library is divided into departments according to the contents. The Non Fiction department houses material on Society, Peoples and cultures, Nature and hobbies. The sections of Fiction, Arts and Music comprise the Art Department, and the Children and Youth Department is formed by Saga for the children and Story for the young people.

The Turku Main Library makes it possible to dive into adventures, to find information, to study, to attend numerous events around all areas of knowledge and culture, to experience exhibitions, use the library independently, or just spend time and meet other people.

In Turku Main Library the functional meets the medieval. There are pieces of art on the theme of time and memory around the library building for the public to enjoy.

The new construction was finished in 2007 and the renovation of the old main library in 2008.

The library consists of a new construction and the renovation of two old buildings which together form the new main library.

Map
The name of the library
Turku Main Library
The name of the municipality/organization
City of Turku
The population of the community covered by the library
175 500
The location of the library
In the city centre
The floor area
8638m²
The library was opened in
2007
Designed by

Overall plan & new construction & renovation of the old counsellor’s house: JKMM Architects, main architect Asmo Jaaksi, interior designer Päivi Meuronen
Renovation of the old main library: Architectural firm C&Co, main architect Ari Paukio

The total expenditure of the construction
30 million euros including furniture and equipment. The state subsidy was four million euros.